Hoe maak je kunstplanten schoon

Een kunstplant is een superleuke manier om jouw woning te verfraaien zonder dat de kunstplant veel onderhoudt vergt. De kunstplanten kan je in alle soorten en maten vinden zo heb je kunstpalmbomen maar je hebt ook kunstboeketten van bijna iedere bloem die jij je maar kan bedenken. Juist omdat de planten er in iedere soort en maat is zijn ze erg geliefd echter is er wel een nadeel aan de kunstplanten namelijk het feit dat deze toch aardig wat stof aan kunnen trekken met de tijd en dit komt niet ten goede aan het uiterlijk van de plant omdat deze langzaam dof zal worden en het zal er minder fris uit zien. Ook spinnenwebben en zelfs ongedierte kan langzaam hun intrede nemen in jouw mooie plant en dat is zeker niet gunstig wanneer je de planten ter decoratie hebt staan. Zorg er dus voor dat jij jouw planten regelmatig even onder de loep neemt en eens in de zoveel tijd even goed schoonmaakt zodat je geen ellende krijgt met ongedierte, vuil en stof.

hoe maak je kunstplanten schoon

Waar rekening mee houden?

Een kunstplant moet wel schoongemaakt worden om dus het stof en ongedierte tegen te gaan maar sommige planten hebben wel specifieke eisen met betrekking tot het schoonmaken. Er zijn namelijk planten die onwijs snel kapotgaan bij het schoonmaken en vooral het schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen is een grote no go. De plant kan namelijk poreus worden, kleur verliezen of zelfs afbladderen wanneer je deze met een agressiever middel schoonmaakt.

Ook het doekje of de spons die jij gebruikt of wil gaan gebruiken zal een groot verschil maken in het uiterlijke vertoon van jouw geliefde plant. Een spons of doekje die een ruwer oppervlakte heeft zal namelijk minuscule krasjes kunnen veroorzaken. Deze minuscule krasjes zullen op langer termijn een oorzaak zijn van blijvend vuil op de bladeren en bloemen of een plant die terzijde tijd gewoon erg lelijk is geworden door de krasjes. Als jij vuil hebt wat je er niet goed af krijgt zorg er dan voor dat je nooit te hard gaat boenen. Ook wordt het gebruik van een schuurspons te allen tijde afgeraden!

Hoe maak je de plant schoon?

De planten zijn kwetsbaar maar gelukkig zijn ze niet zo kwetsbaar dat je er niet mee kan. Natuurlijk hangt het ook af van welke plant jij gekocht hebt omdat niet iedere fabrikant dezelfde kwaliteit biedt. Sommige planten kunnen nou eenmaal makkelijker tegen een stootje dan andere planten.

Als je gaat beginnen met het schoonmaken van jouw plant dan zal je allereerst een doekje moeten pakken. Als je keuze hebt uit doekjes dan wordt het aangeraden te gaan voor een microvezeldoekje omdat deze geen beschadigen kan maken aan de plant. Microvezeldoekjes zijn ook uitstekend om als droge doek stof weg te halen. Vervolgens pak je een emmer en vul je deze emmer met lauwwarm water. Zorg hierbij dat het water zeker niet te heet is. Heet water kan namelijk ook jouw kunstplant permanent beschadigen. Het water hoeft verder geen toevoegingen te hebben van schoonmaakmiddel, gewoon water volstaat om jouw plant weer schoon te krijgen.

Nu ben je klaar om aan de gang te gaan. Het doekje welke nog droog is kan je gebruiken om het losse stof van de bladeren en bloemen te verwijderen. Dit doe je door rustig over het blad te vegen. Als je veel stof op het doekje krijgt zorg er dan voor dat je deze tijdig afklopt zodat je niet het stof gaat verplaatsen. Als je voor jouw gevoel al het losse oppervlakkige stof eraf hebt gehaald dan kan je het doekje in het water dompelen en goed uitwringen. Nu heb je een vochtig doekje waarmee je de stof die is blijven liggen kan verwijderen maar ook de vlekken kan je hiermee weghalen.

Tijdig onderhoudt aan jouw groen geven

Een keer in de zoveel tijd de plant even opfrissen is nooit verkeerd maar het mooiste is als je tijdens het huishoudelijke rondje de plant ook even meenemen. Zo kan je hem namelijk met een plumeau prima even afstoffen mits je dit niet te ruig doet. Ook kan je hiermee direct al de spinnenwebben en ander ongewenst spul verwijderen. Het zorgen voor tijdig onderhoudt is van belang bij de levensduur van de plant want op die manier kunnen de invloeden van buitenaf jouw groen niet beschadigen.

Preventief onderhoud uitvoeren

Het liefst wil je de plant voor de rest van je leven mooi houden en dit is zeker een mogelijkheid wanneer je er op tijd bij bent. Je kan namelijk heel eenvoudig preventief onderhoud uitvoeren aan de plant. Er zijn namelijk sprays op de markt die ervoor zorgen dat vuil en water niet goed op de plant kan blijven hangen maar ook heb je zelfs sprays die de plant beschermen tegen de invloeden van Uv straling. Uv straling is namelijk op het oog niet schadelijk voor de plant maar wat je niet ziet is dat langzaam maar zeker de kleur van de bloemen en het blad vervagen. Echter gebeurt dit zo langzaam dat het moeilijk is om dit te zien voor het al te laat is en je merkt dit dan vaak pas als de plant al dusdanig is aangetast. Om direct deze problemen te voorkomen kan je de plant beschermen met de uv spray of de plant op een positie neer te zetten waar er geen uv licht op kan schijnen. Een positie bij een raam is in dat geval ongewenst.

Winkelwagen
Scroll naar boven