Hydroseeding voor gras en bloemen

Hydroseeding is een term die het hydraulisch zaaien van gras, bloemen of andere zaden betekend. Er zijn behoorlijke voordelen aan het hydraulisch inzaaien van dergelijke mengsels waaronder het feit dat door de toevoeging van bindmiddelen de zaden goed op hun plek blijven liggen. Bij het reguliere inzaaien wil het namelijk wel vaker voorkomen dat de zaden zich door regen of wind teveel verplaatsen waardoor er op enkele plekken over bezaaiing is en andere plekken kaal blijven.

Waar word hydro seeding voor gebruik?

Deze manier van zaaien van gras, bloemen of overige planten word voornamelijk gebruikt op plaatsen waar het zaaien lastig is zoals een talud of steile hellingen. Maar niet alleen op lastige plekken kan het inzaaien op deze manier winst opleveren want ook grotere oppervlaktes zijn gemakkelijker te bewerken op deze manier. Plaatsen zoals golfbanen en parken worden dan ook steeds vaker op deze manier behandeld zodat er binnen een korte tijd een mooi grasmat of een mooi bloembed ontstaat.

Waar bestaat het mengsel uit?

Het mengsel bestaat bij hydroseeding vaak uit een aantal componenten. Het belangrijkste zijn uiteraard de zaden, deze kunnen niet ontbreken want zonder de zaden zal je geen bloembed of grasmat kunnen krijgen. Om de toepassing bindend te maken worden er bindmiddelen toegevoegd, dit zorgt ervoor dat de zaden egaal verdeelt kunnen worden en dat het mengsel ook niet kan worden verplaatst door erosie. Verder is het belangrijk dat er aan de substantie een meststof word toegevoegd. De bemesting is erg belangrijk voor de planten om zich goed en snel te kunnen ontwikkelen. Als laatst word er vaak een soort mulch toegevoegd welke ervoor zorgt dat water goed word vast gehouden zodat de jonge plant of de zaden voldoende van het water tot zich kunnen nemen.

Wat ben je nodig om hydroseeding toe te passen?

Hydro seeding kan je niet zelf tenzij je hier speciaal apparatuur voor aan zou schaffen. Je hebt namelijk een soort hoge drukspuit nodig speciaal voor het mengsel die word gemaakt. Daarnaast is het natuurlijk niet eenvoudig om dit zelf te doen en is een training hiervoor nooit verkeerd.

Wanneer hydro seeding word toegepast is het ook handig dat er speciale matten worden gebruikt. Deze matten zorgen ervoor dat er minder erosie plaats vind op de plek van zaaiing. Belangrijk is dat er goede matten worden gebruikt omdat er ook matten zijn die erg schadelijk zijn voor het milieu en de dieren die zich bevinden in de directe omgeving van de mat. Matten van flexterra bieden dan een uitkomst. Deze matten zijn namelijk milieu vriendelijk, zijn 100% biologisch afbreekbaar, hebben een lange levensduur en helpen met de bestrijding van erosie. De moderne technologie die flexterra toepast zorgen ervoor dat water en voedingsstoffen goed doordringen tot de zaden en tevens bieden de gerecyclede houtvezels een bijdrage aan de vochtbalans en zijn ze ook nog eens biologisch afbreekbaar. 

Tevens zal je voor het toepassen speciale kleding nodig zijn omdat je tijdens het werk wellicht vies zou kunnen worden. Maar gezien het feit dat dit enkel toegepast kan worden door een professional hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Winkelwagen
Scroll naar boven